Purjehdustaidot

Aloitin Valmennuksen Vireessä kesätyöt kesäkuun alussa. Valmentaminen oli minulle jossain määrin ennestään tuttua, mutta ala on laaja ja pitää sisällään monenlaista. Huomasin pohtivani: Mistä valmentamisessa todella on kysymys? Mitä se voi tarjota yksittäiselle ihmiselle? Mihin tarpeeseen se vastaa? Näihin kysymyksiin vastauksia miettiessäni päädyin pohtimaan purjehdustaitoja.

Elämämme on kuin maailmanympäripurjehdus. Lähtö- ja päätepiste ovat pitkälti selvillä. Välietappeja voi suunnitella ja reittiä arvioida. Itse matkan kulku ja muuttuvat tuulet ja olosuhteet ovat kuitenkin perustavanlaatuinen mysteeri. Et koskaan tarkalleen tiedä, minkälainen meri on huomena.

Tämä eeppinen seikkailu on kaikilla omanlaisensa ja ei ole yhtä oikeaa reittiä, mitä kulkea. Välillä voi olla haastavaa, hämmentävää ja jopa pelottavaa olla matkalla, mutta on monia keinoja, joilla tehdä matkasta sujuvampi. Peliin tulevat purjehdustaidot:

#1 Opi tuntemaan veneesi. Näin osaat arvioida ja ohjata sen käyttäytymistä muuttuvissa tuulissa paremmin.

#2 Tunne vesistö, jossa purjehdit. On turvallisempi jatkaa matkaa, kun on ottanut selvää ympäristöstään ja tietää, että ei karahda matalikolle.

#3 Hyödynnä tuulia. Suoraan vastatuuleen on turha odottaa pääsevänsä kovaa. Hyödynnä muuttuvia tuulia ja muuta reittiäsi tarpeen mukaan. Luovi. Improvisoi. Pelaa tilanteen mukaan. Välillä voi olla tarpeen körötellä hetki sähkömoottorilla.

#4 Hyödynnä saatavilla olevia resursseja. Hanki kartta, kompassi ja miehistö. Yksin ja ilman suuntaa on vaikeaa purjehtia. Sisäinen kompassi vihjaa menetkö edes suunnilleen oikeaan suuntaan. Kartasta voi tarkistaa mihin ei ainakaan kannata mennä ja muuttaa reittiä. Hanki ympärillesi osaava miehistö.

#5 Huolla venettäsi säännöllisesti. Hyvässä kunnossa olevalla veneellä matka on sujuvampi ja myrskyistä selviää paremmin.

#6 Päivitä purjehdustaitojasi. Kun osaa purjehtia, on helpompi hyödyntää tuulia ja päästä määränpäähän sujuvasti ja väistää isoimmat myrskyrintamat.

Miten tämä liittyy valmennukseen? Valmentamisen perustavanlaatuinen idea on, että jokainen on oman maailmanympäripurjehduksensa paras asiantuntija ja kaikki voivat oppia purjehdustaitoja. Elämä on aina muutostila. Muutoksen hyväksyminen, hyödyntäminen ja siitä nauttiminen ovat taitoja, joilla parantaa omaa hyvinvointia ja onnistumisen edellytyksiä. Kukaan muu ei tiedä puolestasi, mitä reittiä juuri sinun on paras purjehtia. Yksin sitä ei kuitenkaan tarvitse selvittää, vaan voi pyytää tueksi purjehdusvalmentajan.

 

joonas

Joonas Rautkari on 26 vuotias opiskelija, joka valmistuu joulukuussa yhteisöpedagogiksi.