Tähtityttö

Metsänhoitaja, mainosnainen ja valmentaja

Yhdeksänkuukauden ikäinen Tuija-vauva ei äidin kertoman mukaan suostunut syötettäväksi. Leikki-ikäisenä Tuija Tähtinen ei istunut leikkimään, sillä aina oli oltava mahdollisuus päästä nopeasti liikkeelle. Jo lapsena Tuijasta tuntui, että hänen sisällään palaa liekki, mutta hän ei koskaan tohtinut kysyä aikuisilta, voiko niin oikeasti olla.

Nyt yli 50-vuotiaana Tuija Tähtinen tuntee sisäisen liekkinsä ja tietää mikä sitä vahvistaa tai tukahduttaa. Hän tahtoo tehdä työtään avoimella sydämellä, omista arvoistaan käsin ja muita kunnioittaen. Sisäinen intohimo kohdistuu erityisesti ihmismielen mahdollisuuksiin ja yhdessä luomisen voimaan.

Lapsuuden piirteistä joku olisi voinut ennustaa ongelmia. Hyperaktiivinen ja omapäinen tapaus. Sellaisille ei kunniankukko laula. Mutta niin vain on monet tyytyväiset liverrykset ja onnistumisen kiekaisut kaikuneet ilmoille siellä missä Tähtinen on ollut vaikuttamassa. Toki joskus on kuultu myös ärtymystä ja erimielisyyttä viestiviä murahduksia. Ärjymistäkin. Niistäkin ihminen oppii.

– Se, että olen pienestä pitäen halunnut pitää lusikkaa itse kädessä, on tällä elämänkokemuksella peilaten ihan selviö. Vapaus on aina ollut minulle merkittävä arvo. Vapaat ihmiset tekevät tuloksellisinta yhteistyötä. He haluavat pitää lusikkaa kädessä itselleen sopivalla tavalla ja niin sen pitää mennäkin – myös moderni motivaatiotutkimus tukee tätä.

Tähtinen ei tarkoita vapaudella sitä, etteikö esimerkiksi työpaikalla tarvittaisi yhteisiä pelisääntöjä ja arvoja ohjaamaan toimintaa. Mutta erilaisina ihmisinä pääsemme ratkaisuihin erilaisin keinoin. Ahtautumalla kaikille samanlaiseen lokeroon vähennämme potentiaalimme toteutumista.

 

Tietämätön ihmettelijä

Tuija Tähtinen ihailee vilpittömästi tietämättömyyden taitoa. Sitä kohti hän pyrkii myös omassa työssään. On paljon helpompi olla – tai ainakin esittää kaikkitietävää. Tietämättömyys sen sijaan vaatii hyvää ammatillista itsetuntoa, joka useimmiten kehittyy vasta kokemuksen myötä. Kokemus auttaa muotoilemaan oleellisimmat kysymykset.

– Ei ole järkeä kysyä asioita niin, että muka tietää jo ”oikean” vastauksen. Tietämättömyyden taitoa kasvattamalla on mahdollista saada niitä vastauksia, joiden avulla voidaan aidosti kehittyä eteenpäin, Tähtinen konkretisoi.

Tieto perinteisessä mielessä on hyvin siiloutunutta. Tähtistä kiinnostaa erityisesti se, miten siilojen välille rakennetaan kudelmaa, ja mitä kaikkea muuta tieto voi olla kuin opittua faktaa. Mitä erilaisempien yhteisöiden kanssa saa tehdä töitä, sitä laajemmaksi tiedon käsite koko ajan kasvaa. Siksi Tähtinen onkin erityisen kiitollinen siitä, että on saanut kohdata asiakkaiden kautta monenlaisia toimialoja, tavoitteita ja ihmisiä.

Tietämättömyyteen heittäytymiseen liittyy läheisesti myös luottamus siihen, että ratkaisu löytyy kyllä. Joskus prosessi voi aiheuttaa hetkellistä ahdistusta, mutta keskeneräisyyden sietäminen auttaa suuntaamaan mahdollisuuksiin, joita ei välittömästi voisi edes nähdä. Heti-mulle-kaikki-tänne-nyt ei vain toimi.

 

Kyky innostua

Tähtisen ura on edennyt ehkä hieman epätyypillisesti isommasta pienempään ja useamman ammatinvaihdoksen kautta. Ensimmäinen vakituinen työ oli keskuspankin metsäasiantuntijana, sitten useamman mainostoimiston projektijohdossa ja nyt TuijaTähtinen tekee valmentajan työtä.

– Minusta tuli jo alle viisikymppisenä sukuni vanhin, kun sekä äitini että isäni kuolivat liian aikaisin. Se oli merkittävä virstanpylväs elämässäni. Oivalsin, että haluan olla mukana kehittämässä asioita, jotka tässä elämänvaiheessa motivoivat ja innostavat minua. Uuden yrityksen perustaminen oli luonteva vaihtoehto. Olinhan ollut jo yrittäjänä kahdessa yrityksessä ennen tätä.

Valmennuksen Vire syntyi näistä lähtökohdista vuonna 2011. Yrittäjyys ei ollut Tähtiselle uutta, mutta yksinyrittäjän elämäntapa oli. Psykoterapeutti Maaret Kallion osuvaa luonnehdintaa lainaten Tähtinen kutsuu asetelmaa sopivasti pelottavaksi elämäksi. Juuri sellaista hän oli elänytkin. Nyt sillä oli myös nimi.

Mainostoimistoajoilta jäi monia hyviä muistoja, yhtenä rakkaimmista Tähtityttö-lempinimi. Työ mainostoimistoissa sopi Tähtiselle erinomaisesti, sillä hänellä on ilmiömäinen kyky innostua vaikka veroilmoituksentäyttöohjeesta. Niinpä toimiala kuin toimiala on aina osoittautunut aidosti kiinnostavaksi, kun siihen on päässyt lähemmin kiinni. Eikä vähiten toimialalla työskentelevien ihmisten vuoksi. Kaikkein eniten Tähtinen kokee oppineensa juuri erilaisten yritysten erilaisilta ihmisiltä. Ihminen on aina lopulta ykkönen.

– En pidä siitä, että ihmisen mahdollisuuksia arvioidessa keskitytään siihen mikä on pielessä. Keskityn mieluummin potentiaaliin, joka ihmisestä on löydettävissä. Millaiset asiat häntä estävät ja millaiset tukevat? Mikä tälle ihmiselle on merkityksellistä?

Merkityksellisyys on nimittäin kaikessa tekemisessä vastaan panemattoman merkitsevää.

 

teksti: Terhi Kangas | Toteuttamo VERBAALI

Tuija Tähtinen

Koulutus

 • MMM (metsänhoitaja)
 • Mti (tiedottaja)
 • MB Business Coach & Master Coach
 • EIF Enneagrammiohjaaja
 • HHJ (hyväksytty hallituksen jäsen)
 • NLP Practitioner
 • NLP Master Practitioner

Kokemus

 • Metsäasiantuntija heti yliopistosta valmistuttua
 • 20 vuotta projektijohtajana mainostoimistoissa Helsingissä ja Lahdessa
 • Yritysvalmentajana Valmennuksen Vireessä 2011 alkaen
 • Metsähyvinvointi -ohjelma ja Metsäalan Johtamisakatemia, tiimin jäsen
 • Noin neljännesvuosisata yrittäjänä

Missio

 • Löytää olennainen. Saada paras esille.