Rouva Ennakkoluuloton ja herra Rohkeus

Notes from Future – syntytarina

Äkkiseltään voisi luulla, ettei Metsänterveysoppaalla voi olla mitään tekemistä Notes from Future -ennakointityökalun kanssa. Mutta on sillä. Ilman tuon vuonna 1985 ilmestyneen julkaisun työryhmää eivät Ilmo Kolehmainenja Tuija Tähtinenolisi saaneet tilaisuutta huomata, millainen kanssa-ajattelija samassa pöydässä istuu.

Työelämä pyöritti näitä ajattelijoita vuosia omia reittejänsä – joskus reitit kohtasivat ja risteilivät, mutta vasta vuonna 2014 kuului lopullinen kolaus. Oli syntynyt pakottava tarve lyödä kaksi herkästi innostuvaa päätä intensiivisesti yhteen.

Syvä kiinnostus ihmismieleen ja sen myötä hankittu NLP-valmentajan ura yhdisti Kolehmaista ja Tähtistä vahvasti. Särmikkään sopivasti erilaiset luonteet vain täydensivät yhtälöä, jonka pohjalta oli lupaavaa lähteä luomaan jotain täysin uutta.

– Notes from Future on odottanut syntymistään jo pitkään. Olemme molemmat saaneet sen tarvetta vahvistavia signaaleja erilaisista yhteyksistä. 2014 lopussa aloimme tosissamme miettiä, miten voisimme vastata tarpeeseen parhaiten, Tuija Tähtinenkertoo.

 

Asiakkaiden valmistelema kokonaisuus

Alkoi istumalihaksia, palaverikahvia ja herkkiä korvia vaativa kehitystyö. Tähtinen ja Kolehmainen kiersivät nelisenkymmentä keskenään erilaista organisaatiota ja kuuntelivat avainhenkilöiden ajatuksia siitä, kuinka pelkkä prosessien viilaus ei tässä ajassa yksinkertaisesti riitä. Tilauksessa oli muutokseen positiivisella tavalla kypsyttävä työkalu, jollaista kukaan ei ollut vielä tajunnut tarjota.

Oli siis löydettävä täysin uusi tapa ajatella ja toimia niin, että arvoja myöden syvälle käyvä muutos voisi tapahtua.

– Jokaisen tapaamisen jälkeen kirkastimme näkemyksiämme Notes from Futuresta. Vain oleellinen sai jäädä seuraavaan kehitysvaiheeseen. Asiakkaat tämän meille käytännössä tekivät. Me vain paketoimme kokonaisuuden työkaluiksi, jotka yhdistävät ensimmäistä kertaa mielenhallinnan opit tällaisiin kehitysprosesseihin, Ilmo Kolehmainen toteaa.

”Vain” on tosin väärä sanavalinta. Notes from Future ei syntynyt itsestään. Ensimmäiset pilotit vedettyään Kolehmainen ja Tähtinen tiesivät luoneensa jotain, jossa olisi ilmiön ainekset.

 

Parvissa lentävä ilveskala

Joskus juonen päästä saa helpommin kiinni, kun käyttää vertauksia eläinmaailmasta. Kysymykseen siitä, mikä eläin Notes from Future olisi, Kolehmainen vastaa hetken mietittyään, että varmastikin joku lintu. Sellainen, joka elää laumassa ja reagoi herkästi lauman dynamiikkaan ja tekee tarvittaessa nopeitakin suunnanvaihdoksia.

Tuija Tähtinen sen sijaan ei mieti vastaustaan hetkeäkään. Ilves! Ilves liikkuu joustavasti ja notkeasti harvinaisen laajalla alueella.

Hetken eläinbiologiaa yhdessä vatuloituaan Kolehmainen ja Tähtinen lisäävät Notes from Future -eläimelle tärkeäksi ominaisuudeksi kyvyn liikkua myös ylös-alas-akselilla, ei ainoastaan eteen ja taakse. Konsensus löytyy kalaparvesta, joka liikkuu siellä, mihin emme näe.

 

Lohikäärme tapetaan tarvittaessa

Kolehmaisen mielestä Notes from Future -osallistujien on tärkeä oivaltaa, ettei lähtiessä voi välttämättä lainkaan aavistaa mihin saapuu. Esimerkiksi yrityksen koko liiketoimintamalli voi muuttua. Prosessin varrella voi tulla hetkittäisiä riittämättömyyden tunteita, koska kaikki on uutta. Asema ja sen tuoma valta ei ole Notes from Futuressa ratkaiseva.

– Elämässä ei saisi koskaan olla tylsää. Notes from Future ei takuulla ole tylsä prosessi. Se on parhaimmillaan seikkailu. Uskon, että tulen itse kerta toisensa jälkeen hämmästymään ihmisten nerokkuudesta, kun he päästävät itsensä ja uskomuksensa irti, Tähtinen intoilee.

Hänestä kiinnostavinta ihmisyydessä ylipäätään ovat mielen sisäiset seikkailut. Omaksi missiokseen hän määrittelee lohikäärmeiden tappamisen, jotta prinsessat pelastuvat.

– Toisaalta lohikäärmekin voi olla arvokas resurssi, napauttaa Kolehmainen.

Niinpä niin. Kaikki on lopulta kiinni siitä, millaisia uskomuksia me lohikäärmeeseen liitämme.

 

teksti:Terhi Kangas | Toteuttamo VERBAALI

Hyvän palaverin päätteeksi otettu selfie (vai welfie) 11.2.2016