Erilaisten ihmisten pomo

Meistä varmaan jokainen muistaa työuran varrelta tilanteen tai tilanteita, jossa on saanut eteensä haastavan työtehtävän ja samassa paketissa ohjeet pomolta mikä on oikea tapa hoitaa tuo homma. Usein tuo oikea tapa oli valitettavasti vain hänen oma tapansa. Itse saattoi nähdä tehtävän hoitamiseen jonkun erilaisen etenemispolun, mutta sille ei tullut lupaa. Tehtävä ehkä tuli suoritettua sillä pomon tavalla, mutta oma tehokkuus, luovuus, puhumattakaan motivaatiosta, katosi tehtävää tehdessä. Jälkimaku suoriutumisesta jäi kirpeäksi ja käsitys omista vahvuuksista ei vahvistunut. Ja pomolta teki mieli mennä kysymään, että ”miten meni niin kuin omasta mielestä”.

Näin onneksi tapahtuu nykypäivänä entistä harvemmin, erilaisuuden ymmärtäminen ja hyödyntäminen nähdään vahvemmin osana johtamista. Valitettavasti yhä kuitenkin toimitaan myös kuten tarinassa Metsänväen urheilutreeneistä. Koitetaan opettaa jänistä juoksemaan vaikka se saavuttaisi parhaan tuloksensa vahvuudellaan eli hyppimällä. Ja sitä tehdessään olisi vielä onnellisempi ja motivoituneempi.

Helsingin Sanomien artikkelissa  kerrottiin esimiehistä, joiden alaiset olivat ”ilmiantaneet” hyvän pomonsa. Työntekijöiden ”ilmiannoissa” ja juttuun haastateltujen pomojen kommenteissa tuli selkeästi esille kolme asiaa;

1) Johtajan kuuluu olla selkeä tavoitteiden asettaja mutta hyvä pomo antaa erilaisten ihmisten löytää omat parhaimmat tapansa saavuttaa ne.

2) Kiitosta saavalla esimiehellä on kyky olla oikeasti läsnä ja kuulolla alaisiaan varten silloin kun on fyysisesti paikalla.

3) Se, miten hyvin esimies pitää huolta itsestään ja johtaa itseään, vaikuttaa olennaisesti työtiimin tai organisaation tuloksiin, suoraan myös viivan alle.

Ihmisten hyvä johtaminen lähtee itsen johtamisesta, erilaisuuden ymmärryksestä ja vuorovaikutuksesta, jolla saadaan ihmiset toimimaan yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen. Näistä aineksista leivotaan pitkään tuloksia tuottavaa työtä organisaatioissa.

Tehoharjoittelun voi aloittaa marraskuussa Johtajuuden Leipomossa.

 

Kirjoittaja Johanna Muuraiskangas on valmentaja ja viestinnän ammattilainen, joka tekee työtään rakkaudesta ihmisiin.